Fillers FAQ

Fillers

Vad är Hyaluronsyra?

Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen och den medverkar till att ge huden fukt och volym. En tredjedel av kroppens eget hyaluronsyra bryts naturligt ned och ersätts varje dag. Den naturligt förekommande hyaluronsyran minskar kraftigt med åldern.

Blåmärken och svullnad efteråt?

Viss övergående svullnad och blåmärken kan förekomma runt det behandlade området, som normalt försvinner inom en vecka.

Hur länge håller det?

Det är väldigt individuellt hur länge en filler håller. Det beror t.ex på ämnesomsättning, vilket område som är behandlat, vilken typ av fillers som har använts etc. Vid förstoring av kindben är det vanligt att fillern håller längre än t.ex. vid en läppförstoring.

Hur ofta kan man fylla på?

Det är vanligt att man gör en touch-up efter 1-2 veckor och sedan en påfyllning efter några månader, beroende på vilket område som är behandlat.

Hur mycket behöver jag första gången?

Det beror på vilket område du behandlar. Vid en läppförstoring är det vanligt att använda 0,5 ml om man är ute efter en liten förstoring. Vill man däremot ha en större förändring brukar 1,0 ml användas. Vid kindbensförstoring är det däremot vanligt att använda 1,0-2,0 ml.

Får man bedövning innan?

De flesta fillers innehåller bedövningsmedel men man kan även använda bedövningskräm (t.ex emla-salva) innan området behandlas.

Herpes eller munsår?

Det är väldigt viktigt att man inte har några sår på- eller nära området som ska behandlas.

Allergi?

Det finns ingenting som tyder på att diverse allergier skulle förhindra en behandling med fillers. Dock ska man inte genomgå en behandling med filler som innehåller lokalbedövning om man är känslig eller allergisk mot tandläkarbedöving (lidokain) eller något annat av innehållsämnena i fillern.

Går det att ta bort fillers?

Det är möjligt att ta bort fillers med hjälp av ett motmedel (hyaluronidase).

Kan det bli klumpar?

En del fillers har en mer fast sammansättning och kan därför upplevas som "hårdare", detta för att vissa områden i ansiktet kräver det. Detta gäller t.ex. fyllning av kindben. Det finns t.ex även fastare fillers för läpparna. Skulle det uppkomma en klump kan man lätt massera bort den eller ta bort klumpen med hjälp av motmedel.

Vad är skillnaden mellan de olika märkena?

Olika fillers har olika behandlingsområden och uppfyller olika syften. Olika fillers kan därför skilja i sammansättningen. Du kan läsa mer om våra fillers under Behandling/operationer> Injektioner > Fillers

Kan man blanda t.ex. Juvéderm och Restylane?

En del fillers går att blanda med varandra. Hör med vår injektionsexpert om du vill veta mer.

Gravid?

Kvinnor ska ej genomgå en fillerbehandling under graviditeten.

Hur nära inpå en operation kan man få fillers?

Om man är intresserad av en fillerbehandling bör man genomgå den efter en operation snarare än före. Dock beror det på vilket område som opereras och vad som ska behandlas. Din kirurgi kan svara på vad som är passande.

Bära smink efteråt?

Det går bra att bära smink på det behandlade området efter ca 24 timmar. Innan dess är det bra om du låter området vara, då alla fillersbehandlingar innebär nålstick som gör att huden är mer mottaglig för bakterier och smuts.

Träning, flygning & intag av alkohol efter?

Du bör vänta med träning, alkohol och flygresor 72 timmar efter behandlingen.

Solning efter?

Du bör undvika direkt sol på det behandlare området i ca 14 dagar. Även tandläkarbesök bör undvikas. Tänk också på att informera din behandlare om du fått en fillerbehandling och planerar att genomgå en ansiktsbehandling i form av t.ex. kemisk peeling eller laserbehandling.

Kan man ändra läppens form helt?

Alla läppar är olika och har därmed olika förutsättningar. Det går att åstadkomma mycket med hjälp av fillers. Ibland kan det behövas några behandlingar för att uppnå önskat resultat. På en konsultation hos en av våra injektionsexperter har du möjlighet att diskutera dina önskemål och vad som är möjligt att uppnå.